Eko Rubis d.o.o.

Parabeni su sintetičke sirovine koje se najčešće koriste kao konzervansi u kozmetičkim proizvodima, hrani i lekovima. Stavljaju se u skoro svaku formulu u malim količinama da bi sprečili razvijanje mikroorganizama. Parabeni su najčešće upotrebljavan konzervans u kremama i gelovima koji se koriste za lečenje kožnih oboljenja. U kozmetičkim proizvodima se nalaze u kremama, gelovima, kupkama, mleku za telo, pastama za zube, šamponima i dezodoransima.

U upotrebi su od 1920. godine i smatra se da je ovako dug vremenski period upotrebe parabena omogućio da se pravilno proceni njegova bezbednost, a pre svega da li proizvodi toksične efekte i alergijske reakcije.

Proizvodi mogu sadržati jedan paraben u svom sastavu ili kombinaciju više „vrsta“ parabena. Najčešće korišćeni parabeni su metilparaben, propilparaben, etilparaben, butilparaben, izobutilparaben i uglavnom se nalaze pred kraj liste sastojaka što bi trebalo da znači da se u proizvodu nalaze u malim količinama. Preporuka farmaceuta je da je bolje da proizvod sadrži više vrsta parabena, jer je tada koncentracija svakog pojedinačnog parabena manja, a postiže se sinergizam što se tiče uloge konzervansa i istovremeno smanjuje mogucnost razvoja bakterija.

Kao alternativa parabenima u prirodnoj kozmetici se sve češće kao konzervansi koriste vitamin E, ekstrakt semena grožđa, retinil (vitamin A), askorbinska kiselina (vitamin C), sorbinska kiselina, eterična ulja.

Parabeni kao štetni sastojci proglašeni su nakon zaključka koji je izvela englesko-američka grupa naučnika istražujući vezu između parabena iz dezodoransa i karcinoma dojke. Nakon objavljivanja ovog naučnog rada formirane su i druge stručne grupe koje su radile klinička ispitivanja na ovu temu i nijedno naučno istraživanje nije moglo da potvrdi taj zaključak. Utvđeno je od strane stručnjaka da ove supstance nisu opasne za zdravlje, osim što onima koji su skloni alergijskim reakcijama kože možda mogu da izazovu crvenilo ili svrab.
Administracija za hranu i lekove (FDA) objavila je izveštaj u kome navodi da nema bojazni od upotrebe preparata koji sadrže parabene, ali ispitivanja se nastavljaju i ako se pojave novi dokazi biće izneti u javnost.

S obzirom da je danas sve biznis i borba za tržište slične polemike će se nastaviti. Za ili protiv parabena ili bilo koje druge hemijske supstance, kojima smo preplavljeni, u većini proizvoda koje koristimo svakodnevno. Do eventualnih novih saznanja moraće da presude lični izbori i iskustvo jer objektivnog merila nema.