Eko Rubis d.o.o.

Ajurveda – drevna medicinska nauka se zasniva na principu sprečavanja bolesti. Ona nas usmerava kako da se odupremo bolesti kroz naše navike u ishrani i određenim načinom životna. Isti princip je poštovao i Hipokrat “Neka tvoja hrana bude tvoj lek” bio je njegov savet čovečanstvu.

Šta je ama?

Ajurvedski tekstovi, kada je reč o patogenezi bolesti, upotrebljavaju reč “AMA” koja, ako se ukratko objasni, može nazvati otrovni materijal proizveden u telu kao rezultat neispravnog varenja. Koncept “ama”, ako se pravilno objasni stručnjacima savremene medicine i drugim zdravstvenim naučnicima, zaista može da pomogne u lečenju mnogih autoimunim poremećajima i drugim teškim oboljenjima.

Ama je termin koji označava telesne toksine povezane sa hroničnim bolestima i simptomima starenja. Opisana je kao vrsta lepljive materije, koja začepljuje vaskularne kanale. Na mnogo načina je skoro identična sa akumulacijom viška holesterola i lipida u krvi opisanih u zapadnoj medicini. Interesantno je da u tradicionalnoj kineskoj medicini takodje postoji patološko stanje povezano sa srcem, koje se naziva “nevidljiva sluz” i koje je slično opisu viška holesterola u zapadnoj medicini ili ame u ajurvedi.
Kao jedan od problema nakupljene ame u organizmu je konstipacija, veoma čest poremećaj u digestivnom traktu, ona ograničava normalan rad, kretanje creva. Kada nema redovnog pražnjenja creva dolazi do stvaranja toksina (ame) u crevima, koji pronalaze svoj put ka krvotoku, a zatim se prenosi do svih delova tela. Kada se radi o hroničnim slučajevima konstipacije ovaj problem može dovesti do ozbiljnih oboljenja kao što su: reumatizan, artritis, hemoroidi, visok krvni pritisak, pa čak i rak.

Simptomi: Nedovoljno često, nepravilno ili teškoće pri uklanjanju čvrstog fekalnog materijala; naslage na jeziku; loš zadah; gubitak apetita ; glavobolja; vrtoglavica ; tamni kolutove ispod očiju; depresije; mučnine; bubuljice; ranice u ustima; dijareja naizmenično sa opstipacijom; proširene vene; bol u lumbalnoj regiji; kiselost;

Koren uzroka: nepravilne navike u ishrani, nedovoljno uzimanje vode i hrane bogate vlaknima, prekomerno konzumiranje životinjskih protein, prenadraženo debelo crevo, spastični colitis, emocionalni poremećaji, nedostatak fizičke aktivnosti, paralitičke ili mehaničke opstrukcije u prolazu stolice.

Postoje dva osnovna tipa biljnih laksativa. Jedni se zovu purgativi, i uključuju biljke kao što su: sena, rabarbara, leptandra ili krkavina. Oni uglavnom sadrže gorke materije, u obliku antrokina (gorkog alkaloida), koji stimulišu peristaltiku intestinalnog trakta (kretanje creva), bilo direktno, bilo podsticanjem sekrecije žuči kroz jetru ili žučni mehur.

Drugi tip laksativa su uljasti i kabasti (lubrikantni) laksativi, koji uključuju biljke kao što su psilium i seme lana. Oni su hranljiviji i obično nemaju nikakav direktan uticaj na jetru ili žučnu kesu. Oni pre deluju poput sundjera, koji se uvećava kada apsorbuje tečnost, funkcionišući nalik nekoj vrsti crevne metle.

Purgativna sredstva su potrebna ljudima koji pate od neredovne stolice, uzrokovane kongestijom (začepljenjem) jetre i žučne kese, koja se obično javlja zajedno sa izvesnom dozom toksina u krvi. Oni kojima su potrebni lubrikantni laksativi pate od intestinalne suvoće (suvih creva, tvrde stolice) uzrokovane različitim metaboličkim faktorima, koji uključuju kako nedostatak hranljivih materija tako i višak metaboličke energije.

Lečenje biljkama je uglavnom stvar strategije. Jedan pristup može da istakne toniziranje, dok drugi naglašava eliminaciju. Problem sa preteranim toniziranjem je taj što može da dovede do dalje stagnacije i kongestije ako se preterano upotrebljava. Sa druge strane, preterana upotreba purgativa kod osobe koja je i onako slaba može da dovede do daljeg iscrpljivanja telesnih rezervi minerala i veoma važnog B vitamina, kao i do stvaranja neravnoteže korisnih crevnih mikroorganizama. Rezultat je slabost, praćena težnjom ka hroničnom umoru i anemiji. Pošto telo uvek istovremeno učestvuje u procesu održavanja i sticanja snage putem dobre ishrane, uporedo sa izbacivanjem otpadaka.

DIJETA

Izbegavajte belo brašno, pirinač, hleb, mahunarke, kolače, peciva, keks, sir, beli šećer i tvrdo kuvana jaja.

Koristite nerafinisanu hranu, brašno od celog zrna pšenice, zeleno povrće: spanać i brokoli voće: kruše, grožđe, narandže, papaja i sl., od mlečnih proizvoda: mleko, prečišćen maslac (ghi), pavlaku.

Takođe možete primenjivati jedan jednostavan recept – topla voda sa limunom i medom.

Nedavne studije su pokazale da ako pijemo toplu vodu svako jutro, na prazan stomak, možemo značajno podići nivo metabolizma. Tokom noći “mašinerija” našeg organizma usporava svoj rad, ako je prva stvar ujutru koju uradimo, da popijemo čašu tople vode mi na optimalan način pokrećemo naš organizam, a time podižemo i metabolizam. Dodavanjem meda i limuna u toplu vodu dodajemo minerale i vitamine. Konzumiranje ovako napravljenog napitka, svako jutro, pomoći će prvenstveno u temeljnijem pražnjenju creva, što dovodi do oslobađanja štetnih materija (ame) koja se zadržala u crevima. Kada nema ame u crevima nestaju određeni simptomi izazvani tim problemom, metabolizam se pojačava, naše telo jesnažnije i funkcioniše bolje. U nekim slučajevima krajnji rezultat može biti gubitak viška kilograma.

Svakodnevne navike: Poštujte priordni ritam pražnjenja creva i bešike. Sedite svako jutro na wc šolji bar 5 minuta čak i ako nemate nagon za eliminacijom, samo sedite mirno i bez naprezanja. Ako ovo praktikujete svakodnevno, bez naprezanja, redovna eliminacija se može uspostaviti na prirodan način u nekim lakšim slučajevima konstipacije.

Uživajte u fizičkim aktivnostima u prirodi kao što su: brzo hodanje, plivanje, vežbe ( joga ili bilo šta drugo što vam prija).

AMA I STRES

Jedna od telesnih reakcija prouzrokovanih nakupljanjem stresa je i povećana proizvodnja kortikosteroida. Akumulacija ovog hormona stresa takodje može da doprinese stvaranju holesterola. Unutrašnji stres i postojano nakupljanje holesterola mogu biti uzrokovani zloupotrebom stimulansa, začina, ljute hrane, kao što su beli luk i čili, preteranim aerobikom i potiskivanjem emocija. Zanimljivo je da preterana upotreba samih supstanci ili aktivnosti koje smanjuju holesterol može kod nekih ljudi delovati kao stimulans za izazivanje dodatnog stresa i na taj način dovesti do povećanja holesterola.