Eko Rubis d.o.o.

KurkumaKurkuma je do sada bila malo poznata i to uglavnom samo kao glavni sastojak karija, mešavine začina, koji je kod nas vrlo popularan.

Iako ova biljka najbolje uspeva u južnoj Aziji, a u indijskoj kuhinji je obavezan sastojak, kurkuma tek od skoro postaje zanimljiva za zapadni svet i to uglavnom zbog sve brojnijih otkrića o njenom uticaju na zdravstvene probleme.

Kurkuma se sve više upotrebljava i u prehrambenoj industriji kao aditiv. Naime, ako na deklaraciji proizvoda vidite oznaku E100, ne brinite – to je oznaka za prirodno žutu boju kurkumina ( žuti pigment koji se nalazi u kurkumi ).

Takođe i istraživaci iz oblasti medicine posvećuju sve više pažnje izučavanju lekovitih svojstava kurkume.

Kurkuma sadrži čitav niz minerala i vitamina, a pre svega vitamina B6 i B3, folne kiseline, kao i minerala, kalijuma, gvožda i mangana, a sadrži i esencijalne omega-3 masne kiseline.

Pokazalo se da prija dijabetičarima jer povoljno utiče na regulaciju nivoa insulina u krvi, a takođe i na kardiovaskularni sistem tako što smanjuje nivo ukupnog i LDL ( lošeg) holesterola, a istovremeno povećava nivo HDL ( dobrog ) holesterola. Takođe ima i pozitivan uticaj na optimalno funkcionisanje jetre povećavajući njenu sposobnost detoksikacije.

Iz knjige Georgea Mateljana „ Najzdravije namirnice sveta“ Planetopija i profil 2008