Eko Rubis d.o.o.

Lečenje u kućnim uslovima nikako ne treba da nam bude jedina alternative I savete stručnjaka treba ozbiljno shvatati, ali kada dođe do nezgodne situacije dobro je znati kako sebi da pomognemo. Ako problem nije hronične prirode, a do saveta lekara, kao što obično biva kod nas, nije lako doći evo nekoliko ajurvedskih saveta za prvu pomoć kada se pojavi problem.

BOL U LEĐIMA – Beli luk je najbolje sredstvo, u kućnom lečenju, za bol u leđima. Uzeti 2-3 češnja belog luka, samleti I pomešati sa susamovim uljem. Utrljavanje ove smese na bolno mesto daće odlične rezultate u rešavanju problema.

PREHLADA – Pomešati prstohvat soli I dva prstohvata praha kurkume u čašu mlake vode I grgoljati više puta dnevno. Ako vas prehlada duže muči probajte sledeće: Pola kašičice đumbira, prstohvat karanfilića I cimeta sa malo meda pomešati sa vrućom ( ne vrelom) prokuvanom vodom I piti kao čaj.

SLAB APETIT – Žvakati komadić svežeg đumbira sa prstohvatom soli, 10 minuta pre jela.

PROMUKLOST – Probajte sa ¼ kašičice mlevenog bibera I 1 kašičicom gija( pročišćen maslac). Napraviti smesu I pojesti. Preventive radi dobro je grgoljati susamovo ulje nekoliko minuta svako jutro posle pranja zuba.

NEDOVOLJNO SNA – Nežno masirajte stopala toplim susamovim uljem. Lagano utrljavajte susamovo ulje u scalp. Usuti 5-10 kapi susamovog ulja u svako uvo. Dobro je I popiti, pred odlazak na spavanje, čašu toplog kravljeg mleka u koju ste dodali kašičicu meda.

ISTEGNUTI MIŠIĆ ( u gornjem delu tela ) – Pripremiti toplu pastu od đumbira I kurkume I stavljati na bolno mesto dva puta dnevno.

Kod spoljašnjih OTOKA – Napraviti smesu od kurkume I soli u razmeri 2:1 I stavljati na oteklo mesto.